Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2011

Καπέλα Παναμά και αρχίδια καπαμά!!!


Τα διαφημιστικά πάνινα και πλαστικά καπέλα των μεγάλων εταιρειών διεθνώς έχουν κατακυριεύσει τα κεφάλια μας σήμερα. Είναι εύχρηστα, είναι απλά, είναι φτηνά. Και αν τα χάσεις δεν μπορείς εύκολα να στενοχωρηθείς. Διπλώνουν και μπαίνουν στην τσέπη. Ο σύγχρονοι ταξιδιώτες απολαμβάνουν την απλότητα των σύγχρονων ρούχων και αξεσουάρ συμμετέχοντας έτσι ηθελημένα ή εν αγνοία τους στη διαφημιστική ζάλη των τελευταίων χρόνων αυτού του αιώνα.


Οι ντόπιοι Ινδιάνοι της επαρχίας Μάναμπι και ιδιαίτερα των μικρών χωριών Χιπιχάπα και Μοντεκρίστι συνήθιζαν να πλέκουν με τα χέρια τους τόκας, ένα είδος καπέλου για να προστατεύονται από τον ήλιο. Τα φύλλα από το είδος του φοίνικα Carludovica Palmata, ενός φοίνικα σε ύψος μεγαλύτερου του θάμνου αλλά κοντότερου του κανονικού δένδρου φοίνικα, στα δεξιοτεχνικά χέρια τους μετατράπηκαν με τα χρόνια σε μια περίτεχνη ιεροτελεστία για να φτιαχτεί πολύ αργότερα αυτό που στην ιστορία του ντόπιου καπέλου λέγεται πάχια τοκουίλα. Όλα αυτά πολύ πριν από τον 16ο αιώνα, δηλαδή προτού έρθουν οι Ισπανοί στις ακτές του Εκουαδόρ. Η τέχνη τού να πλέκουν καπέλα εξαπλώθηκε αργότερα στην πανέμορφη πόλη Κουένκα. 

«Ο όρος «καπαμάς» έχει τουρκικές ρίζες και αναφέρεται σε μαγείρεμα φαγητού «καπακωμένου», σκεπασμένου δηλαδή με το καπάκι της κατσαρόλας. Το μαγείρεμα με τον τρόπο αυτό γίνεται σε σιγανή φωτιά και το κρέας κόβεται σε μικρότερα κομμάτια. Ο κλασικός καπαμάς φτιάχνεται με μοσχαρίσιο ή αρνίσιο κρέας, αλλά εμείς μπορούμε να τον φτιάξουμε και με κουνέλι, λαγό, κοτόπουλο, χταπόδι και φυσικά με χοιρινό κρέας».

Παρόλ' αυτά δεν γνωρίζω να μαγειρεύτηκαν ποτέ αυτά τα καψερά κι ευτυχώς, ωσεκτούτου, παρέμεινε μόνο ως έκφραση αυτός ο ευσεβής πόθος. Έκφραση που χρησιμοποιείται πλέον κι από τα 2 φύλα.

Για να σοβαρευτούμε τώρα, η έκφραση «αρχίδια καπαμά» είναι συνώνυμη της μπαρούφας, ή των αρχίδια καλαβρέζικα, παπάρια μέντολες, πούτσες μπλε και λοιπών γειώσεων.

Και αφού σας δώσαμε κάποια ιστορικά στοιχεία για τα καπέλα Παναμά και τον ορισμό για τα αρχίδια καπαμά, έφτασε η στιγμή να σχολιάσουμε τις τελευταίες εξελίξεις στα διοικητικά της ΠΑΕ ΠΑΟΚ.

Εχθές είχαμε το τελευταίο επεισόδιο στο σίριαλ ''Ο θείος από την Πόλη''.....Μετά από 4 μήνες γεμάτους με λόγια και ωραίες ιστορίες, έφτασε η στιγμή της αλήθειας και ο κύριος που φορούσε το καπέλο Παναμά ζήτησε για ακόμα μια φορά παράταση στην ΑΜΚ...

Ο κύριος Σαχπατζίδης ο οποίος έχει αποδείξει έμπρακτα την αγάπη του για τον ΠΑΟΚ διαχώρισε την θέση του από τον θείο από την Πόλη και θα συνεχίσει να βοηθάει τον ΠΑΟΚ όπως έκανε τόσα χρόνια.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του κύριου Σαχπατζίδη ο θείος από την Πόλη δεν έβαλε στον ΠΑΟΚ ούτε ένα ευρώ και το μόνο που θα θυμόμαστε από αυτόν είναι τα καπέλα Παναμά που φορούσε.

Βέβαια μετά από τόσους απίθανους που κατά καιρούς έχουν εμφανιστεί για τζάμπα διαφήσιση,ότι τάχα ενδιαφέρονται να αγοράσουν τις μετοχές του ΠΑΟΚ, ο κόσμος είναι πλέον υποψιασμένος και δεν τρώει έτσι εύκολα το δόλωμα. 

Εμείς το είχαμε αναφέρει από την αρχή. Δεν είχαμε ακούσει και τα καλύτερα πράγματα για τον θείο από την Πόλη. Όμως σ' αυτές τις περιπτώσεις περιμένεις να δεις ΑΝ έχεις κάνει λάθος σ' αυτά που βρήκες και να δεις πράξεις από την άλλη πλευρά.

Ελπίζουμε η ΠΑΕ ΠΑΟΚ να μην δώσει αυτήν την παράταση γιατί κούρασε το θέμα τον λαό του ΠΑΟΚ.Να συνεχίσουμε μόνοι μας...Γιατί ο ΜΟΝΟΣ που βάζει χρήματα στα ταμεία της ΠΑΕ ΠΑΟΚ είναι ο κόσμος....Και για να τελειώνουμε......


ΜΑΣ ΕΓΙΝΑΝ ΤΑ ΑΡΧΙΔΙΑ ΚΑΠΑΜΑ...!!!!

touBETakias

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου