Τρίτη 4 Αυγούστου 2009

Fernando Santos

Είναι σημαντικό ο προπονητής να είναι ειλικρινής και να παραδέχεται τα λάθη και τις αγωνιστικές αδυναμίες χωρίς να προσπαθεί να κοροϊδέψει τον κόσμο με κλασσικές δικαιολογίες. Και ο μηχανικός ήταν και είναι πάντα καθαρός στις τοποθετήσεις του και οι συνεντεύξεις του δεν είναι οι διαχρονικές copy paste δηλώσεις.
Για τη νοοτροπία του τα έχουμε πει άπειρες φορές και πέρσι και πρόπερσι. Τη συλλογιστική που έχει σαν μηχανικός όπου κατάφερε να χτίσει 2 ξενοδοχειάκια στην Πορτογαλία τη μεταφέρει και στο ποδόσφαιρο. Στις οικοδομές η βάση για να είναι στέρεο και ασφαλές το οικοδόμημα είναι στα γερά θεμέλια ενώ στο ποδόσφαιρο η άμυνα. Είναι ιδανικός για να σου ρίξει πλάκα και να το σηκώσει το κτίριο με ασφάλεια στηριζόμενος σε γερές κολώνες όπως έκανε πέρσι ξεκινώντας από το μηδέν. Αλλά αφού το σηκώσει το κτίσμα είναι ξεκάθαρο ότι δε θα πάρεις αυτόν για να στο διακοσμήσει το σπίτι προσθέτοντας φαντασία και αισθητική. Αυτός είναι ο εργολάβος που θα τριγυρνάει στην οικοδομή με τα ρούχα της δουλειάς (καφέ μπουφάν) και θα προσθέτει και άλλα σίδερα στις κολώνες για αντισεισμική προστασία για να είναι σίγουρος ότι δε θα χάσει ποτέ η ομάδα το έδαφος κάτω από τα πόδια της ακόμα και σε συνθήκες μεγάλης πίεσης.

Το αν συμφωνούμε με την κοσμοθεωρία του ή όχι λίγη σημασία έχει γιατί εκείνος δεν επηρεάζεται από τις φωνές του κόσμου. Το αν έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε τον ΠΑΟΚ μας δεκαετίες τώρα να παίζει γρήγορα και επιθετικά στην Τούμπα δεν τον αφορά. Ξεκινάει το έργο υποσχόμενος ότι δε θα μπούμε μέσα, δηλαδή η ομάδα δε θα χάνει (πέρσι έκανε 3 ήττες σε 30 αγώνες και αυτές από το ΠΟΚ εκτός έδρας) και το ταμείο στο τέλος θα έχει θετικό απολογισμό. Ακόμα κι όταν δε μπορεί να κερδίσει ένα ντέρμπι στο πρωτάθλημα εντός κι ας έχει 30,000 λαρύγγια να τον ενισχύουν δε θα αλλάξει τρόπο σκέψης. Για εμένα και για άλλους που κάνουμε 1000 χιλιόμετρα αυθημερόν για να δούμε αυτό το θέαμα σε αυτό το τέμπο ανάπτυξης τα δεδομένα είναι δύσπεπτα. Επειδή όμως δε μας κερνάει μια γκαζόζα τουλάχιστον σε αυτό το περίφημο τραπέζι όπου σερβίρει θαλασσινά θα πρέπει να την παραγγείλουμε μόνοι μας και να έρθουμε εμείς πιο κοντά στη δική του αντίληψη και όχι να απαιτούμε να έρθει αυτός πιο κοντά στη δική μας παγιδευμένοι στη νοσταλγία άλλων εποχών. Η υπερβολική νοσταλγία άλλωστε για το παρελθόν είναι μια συναισθηματική κατάσταση που δε σου επιτρέπει να προοδεύσεις στο παρόν και αυτή είναι χρόνια ασθένεια στον ΠΑΟΚ μας.

Ο Βρύζας πολλαπλασίασε και τα ψωμιά και τα ψάρια μέσα σε ενάμισι χρόνο. Η ποιότητα των υλικών δε συγκρίνεται με τα περασμένα. Ο ΠΑΟΚ έχει πια παίκτες που δεν ντρέπεσαι να αναφέρεις τα ονόματα τους σε μια συζήτηση με οπαδούς άλλων ομάδων. Το θέμα είναι λοιπόν τι θα φτιάξει με αυτά τα υλικά ώστε να ξέρουμε τι προσδοκίες πρέπει να έχουμε.
Η παραδοχή ότι η ομάδα δεν μπορεί να παίξει 4-4-2 (4-4-1-1 για την ακρίβεια) είναι δείγμα υγείας. Η ανάγκη για τρεις παίκτες στο κέντρο της μεσαίας γραμμής είναι επιτακτική. Τη θέση του αμυντικού χαφ μπροστά από τα στόπερ θα τη μοιράζονται εναλλακτικά ο Γκαρσία με το Βιτόλο. Ο canario ρεαλιστικά σε μια σεζόν που αν η ομάδα προκριθεί στους ομίλους του Europa League και στα play off θα δώσει 52-55 παιγνίδια (30 στο πρωτάθλημα, 10 στην Ευρώπη αν φτάσει στους ομίλους και αποκλειστεί εκεί, 6 στα play off, και από 6 ως 9 στο κύπελλο ανάλογα που θα φτάσει) είναι αδύνατον να παίξει πάνω από 20 με 25 παιγνίδια λόγω πιθανών μικροτραυματισμών, ελλειμματικής φυσικής κατάστασης και καρτών (ταρώ). Ο παίκτης που κάνει συχνά φάουλ είναι εκείνος που δεν προλαβαίνει αλλιώς για αυτό και είναι απαραίτητο να εναλλάσεται η εμπειρία του και η τεχνική του με την καλή φυσική κατάσταση και τα πνευμόνια του κοντού μοιράζοντας τα παιγνίδια. Καμιά δεκαριά ματς θα παίξει και ο Abubakari αλλά τακτικά θέλει πολύ χρόνο στα θρανία για να σταθεί σαν βασικός αμυντικός χαφ σε πρωταγωνιστική ομάδα σε αυτό το επίπεδο.

Ο Sorlin ως αριστερός κεντρικός χαφ και ο Φωτάκης ως δεξί κεντρικό χαφ είναι οι πιο συνεπείς μέσοι μέχρι στιγμής με την καλύτερη ισορροπία ανάμεσα σε ανασταλτικά και επιθετικά καθήκοντα. Ο Φωτάκης προσθέτει και το μακρινό σουτ που τόσο έχει λείψει από τα κεντρικά χαφ τόσα χρόνια ενώ ο Sorlin δίνει την απαιτούμενη σταθερότητα σε απόδοση. Ο Ίβιτς θα είναι επίσης μια επιλογή που θα εναλλάσεται με το Φωτάκη παίρνοντας από 20-25 ματς ο καθένας αλλά η μεγάλη απογοήτευση για όλους στο σύλλογο είναι ο Βερόν ο οποίος θα πωλούταν με την πρώτη ευκαιρία αφού είναι ξεκάθαρο πια πως δεν έχει τις αντοχές για πρωταθληματισμό που είναι ο φετινός στόχος.

Στα άκρα είναι το μεγάλο ζήτημα της ομάδας. Επιλέγονται οι δύο μπακ με σκοπό να ανεβαίνουν και να βοηθάνε στην ανάπτυξη της ομάδας ακόμα και ας μην είναι αυτές οι θέσεις τους (Κοντρέρας, Λίνο). Ο Λίνο είναι αναμφισβήτητο πως είναι αριστερό εξτρέμ και θα είναι πηγή κινδύνων αμυντικά ως μπακ με οποιοδήποτε διεισδυτικό δεξί εξτρέμ. Ο Κοντρέρας από την άλλη θα λείπει ως ηγετική φυσιογνωμία από το κέντρο της άμυνας που κατευθύνει τους πάντες ενώ είναι και εξαιρετικά αμφίβολο πόσο μπορεί να ανεβαίνει για υπερφόρτωση και σέντρες στην πλάτη του Sergio.

Στα εξτρέμ τα ερωτηματικά συνεχίζονται. Το ζητούμενο στο 4-3-3 είναι και τα δύο εξτρέμ να πατάνε περιοχή συγκλίνοντας προς τα μέσα και να σκοράρουν 6-7 γκολ τουλάχιστον ο καθένας. Ο Sergio που θα ξεκινήσει βασικός και θα μοιράζεται τη θέση στα δεξιά με το Vierinha πρέπει να προσαρμοστεί σε αυτή τη λογική και να μη μανουριάζει αν κάθεται στον πάγκο ή γίνεται αλλαγή. Επίσης πρέπει να κάνει οικονομία δυνάμεων και να μη λειτουργεί τόσο ξεροκέφαλα σε πολλές επιθέσεις όπου γυρνάει πολύ πίσω για να πάρει τη μπάλα στα πόδια για να βγάλει (;) τελικά μια σέντρα για τον απομονωμένο Μuslimovic ο οποίος παρεπιπτόντως δεν είναι και τόσο καλός με το κεφάλι (πέρσι δε σκόραρε καν με κεφαλιά) κάνοντας την ανάπτυξη προβλέψιμη και μονόπατη.

Ο Vierinha θα δώσει και αυτός φέτος τις σημαντικές του εξετάσεις και όσο και αν μας αρέσει η εκρηκτικότητα του κανείς μας δε μπορεί να αισθάνεται σίγουρος ότι θα ανταποκριθεί και από άποψη τακτικής αλλά και στην ομαδικότητα ή στο σκοράρισμα. Το κλασσικό τρικ να αλλάζουν πλευρές οι δυό τους που δοκιμάζει ο μηχανικός δεν αποδίδει γιατί κανείς από τους δύο δεν μπορεί να παίξει αριστερά με το ανάποδο πόδι. Και στο αριστερό εξτρέμ βρίσκεται η θέση που πονάμε περισσότερο μαζί με εκείνη του περιφερειακού επιθετικού.

Οι μοναδικές αληθινές επιλογές που έχει η ομάδα εκεί είναι του Κουτσιανικούλη και του Λίνο. Ο πρώτος όμως δεν είναι ακόμα έτοιμος τακτικά και χρειάζεται σταδιακή ενσωμάτωση στη βασική ομάδα για να πάρει τα 20-25 ματς που ζητάμε ενώ ο Λίνο όπως είπαμε προορίζεται για μπακ και ας είναι ο μοναδικός κλασσικός αριστερός παίκτης γραμμής. Ο Σαβίνι δυστυχώς δεν μπορεί να ανέβει επίσης μιας που είναι περισσότερο σέντερ μπακ και μετά αριστερό μπακ πράγμα γνωστό από τα χρόνια του στη Napoli για αυτό και ο Santos δοκιμάζει εκεί πάικτες που ούτε την ταχύτητα, ούτε την ικανότητα να μάθουν να παίζουν γραμμή στα 29 τους ή στα 30 τους όπως οι Filomeno και Sorlin. Συμπέρασμα; Η ομάδα χρειάζεται σίγουρα έναν ταχύ παίκτη αριστερά με ικανότητα στη διείσδυση που να μπορεί να παίξει και περιφερειακός επιθετικός στο 4-4-1-1 συνδέοντας το κέντρο με την επίθεση. Απλά δεν υπάρχουν άλλα λεφτά και μόνο αν περάσει η ομάδα στους ομίλους εξασφαλίζοντας τα έσοδα θα γίνει κάποια κίνηση εκεί για να καλυφθεί και η τελευταία θέση ξένου.

Αν δεν περάσει και μείνει το ρόστερ όπως έχει όμως τι πρέπει να περιμένουμε; Μια ομάδα και πάλι πολύ δυνατή αμυντικά που δύσκολα θα δέχεται γκολ και με τους υποδυέστερους αντιπάλους θα βγάζει 3-4 φάσεις σε όλο το ματς και θα κερδίζει με 1-0 και 2-0 στην καλύτερη. Ειδικά φέτος στο κέντρο της άμυνας η ομάδα είναι ακόμα δυνατότερη καθώς ο Cirillo που δεν έχει βρει ακόμα τα πατήματα του όντως κουρασμένος είναι ασύγκριτα καλύτερος από τον περσινό αγαπητικό της Κλεοπάτρας, ενώ και ο Bizera εμφανίζεται σε καλύτερη κατάσταση αφού έκανε προετοιμασία από την αρχή φέτος. Λύσεις ως αριστερό σέντερ μπακ σε 3-5-2 μπορεί να δώσει και ο Savini ενώ και ο Μαλεζάς έχει περισσότερη αυτοπεποίθηση πια και έχει σταθεροποιηθεί σε ένα καλό επίπεδο απόδοσης. Φυσικά, υπό Κ.Σ. τα πάντα εκεί ξεκινάνε και τελειώνουν στον Κοντρέρας που κάποια στιγμή αναπόφευκτα θα επιστρέψει στη φυσική του θέση αφήνοντας τη δεξιά μεριά στον Miro τον πιο σταθερό μας παίκτη πέρσι ανασταλτικά.

Στα ντέρμπι όμως όπου η ομάδα δε θα μπορεί να κερδίσει βασιζόμενη σε 1-2 καλές ενέργειες των ποιοτικών παικτών το πρόβλημα θα παραμένει αναλλοίωτο. Δυσκολία στη δημιουργία φάσεων και ακόμα μεγαλύτερη στο γκολ όπου φαίνεται εδώ και καιρό πια ότι ο Muslimovic δεν είναι ο εκτελεστής των 15-20 γκολ και θα χρειαστεί μεγάλη βοήθεια στο σκοράρισμα και από Filomeno, Αναστασάκο, Παπάζογλου.

Η πραγματικότητα του 3ετούς πλάνου έλεγε ότι φέτος η ομάδα θα διεκδικήσει το πρωτάθλημα. Αν όμως αυτή η υπόσχεση πέφτει πια βαριά στην πραγματικότητα τότε είναι καλύτερα να προσγειωθούμε όλοι από νωρίς βάζοντας στόχο για άλλη μία χρονιά την έξοδο στην Ευρώπη από το να αρχίσουμε να μουρμουράμε για τον μηχανικό πάλι το Σεπτέμβρη κυνηγώντας χίμαιρες. Και αυτή είναι μια αλήθεια που ούτε ο Santos δεν μπορεί να παραδεχτεί αυτή τη στιγμή γιατί θα επηρέαζε την ούτως ή άλλως εύθραυστη ψυχολογία της ομάδας.

Persi Olivares


(lipton11111@gmail.com )

8 σχόλια:

  1. Mακαρι να μεινει πολλα χρονια. H αποψη που θεωρω οτι τον αντιπροσωπευει εχει ειπωθει απο τον Ρουι Κοστα . ''Αν ο Σαντος ηταν επικοινωνιακος θα ηταν ο καλυτερος προπονητης τον κοσμο.''

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. kai emena mou aresei to still santos ..kai makari na meinei kai tou xronou….alla den pisteuw oti tha doume megala pragmata sta derby…

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Katse kala re lipton ti malakies grafeis gia mena parapanw...analoga me tous paixtes pou exw dialegw kai to sistima! Me tous paiktes pou exw auto mono mporw na paiksw...kai ti amintika kai malkies lete! 2 gkol valame stin valerenga me 4-5-1 kai exase kai alles eukairies se ena imixrono!!! diladi ti 8elete na vazoume 7-8 temaxia se ka8e agwna?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ο Λίνο δεν είναι εξτρέμ, ξεχάστε το...Ο άνθρωπος είναι καθαρόαιμο Βραζιλιάνικο φουλ-μπακ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Fernado Santos κάτσε καλά...μην έρθει καμια Βαλερένγκα στην Τουμπα και σε κλεισει το σπίτι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Παιδιά κανείς προπονητής δεν είναι τέλειος. Όμως ο Σάντος φαίνεται ότι είναι ο μόνος που έχει τη δυνατότητα να μείνει για πολλά χρόνια στον ΠΑΟΚ. Αν δε γίνει με αυτόν τότε πολύ δύσκολα θα βρεθεί κάποιος άλλος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. afiste to santos isixo giati ton septemvrio statiki 3 8a sas skisw!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Που ειναι ο Βιτολο???
    Πιτσα,Μπυρα πολυθρονα και τον ΠΑΟΚ στο γυαλι…
    http://www.youtube.com/watch?v=wxskvUFS4rU

    ΑπάντησηΔιαγραφή