Κυριακή 2 Αυγούστου 2009

Ricardo Matias Veron

Το πιο σημαντικό όταν ξεκινάει μια σεζόν σε μια ομάδα είναι να μοιραστούν οι ρόλοι σε κάθε παίκτη σχετικά με το πόσο τους υπολογίζει και τι περιμένει από αυτούς ο προπονητής. Εν προκειμένω φέτος ο Βερόν προορίζεται για συμπληρωματικός παίκτης που θα έρχεται από τον πάγκο συμπληρώνοντας την τριάδα στα χαφ.


Φέτος η χρονιά θα έχει περίπου 50 παιχνίδια (30 πρωτάθλημα, 6 play off, 10 στο Europa league αν περάσεις στους ομίλους, και 5-6 ακόμα στο κύπελλο ανάλογα που θα φτάσεις αφού οι αγώνες φέτος είναι μονοί) και θα χρειαστεί να μοιραστούν οι συμμετοχές σε 2 ισάξιες ενδεκάδες για να είναι όλοι οι παίκτες φρέσκιοι. Αντικειμενικά ο Βερόν λόγω της προβληματικής φυσικής του κατάστασης θα έπαιρνε 15-20 παιγνίδια μάξιμουμ και σε κάποια από αυτά θα χρησιμοποιούνταν για ένα ημίωρο ως αλλαγή. Το ζήτημα ήταν αν θα δεχόταν αυτό τον ρόλο και αν θα μπορούσε να ανταποκριθεί με όρεξη ώστε όταν έπαιζε να μην έπεφτε η ποιότητα της ομάδας. Από ότι έδειξε δεν του αρέσει κάτι τέτοιο και ούτε προσπάθησε με την αγωνιστική του συμπεριφορά να δείξει ότι αξίζει θέση στο βασικό σχήμα καθώς η απόδοση του αλλά κυρίως η θέληση του να παίξει ήταν απογοητευτικές.


Αυτό που εκνεύρισε περισσότερο τη διοίκηση ήταν η προκλητικά αδιάφορη στάση του στα παιχνίδια όπου πήρε τις ευκαιρίες δείχνοντας ότι δεν θέλει να είναι συμπληρωματικό εξάρτημα. Και η διοίκηση καταβάλλει μεγάλο αγώνα για να κρατήσει ένα καλό κλίμα στα αποδυτήρια χωρίς μουρμούρες από τους παίκτες για το χρόνο συμμετοχής τους.

Αντικειμενικά όσο και αν αρέσει στους περισσότερους από εμάς η τεχνική του κατάρτιση όπως η πάσα με το εξωτερικό φάλτσο, ή το σωστό κράτημα της μπάλας και το σωστό μοίρασμα της είναι φανερό πως συνολικά υστερεί έναντι και του Sorlin, και του Φωτάκη, αλλά και του Ivic στους περισσότερους τομείς. Αυτοί ήταν και οι λόγοι άλλωστε που δεν στέριωσε ποτέ ούτε σε μικρές ομάδες στο campionato όπως η Siena. Όταν πρωτοήρθε πέρσι σε σχέση με την ένδεια που υπήρχε στα χαφ (Baiano, Gonzalez, Mπαλάφας, Ηλιάδης) η τεχνική του έβγαζε μάτια και τα media αλλά και οι περισσότεροι από εμάς περνάγαμε στο ντούκου τα ελλειπή τρεξίματα του μιας που η ομάδα ήταν γεμάτη από γρήγορες "σαρδέλες" και διψάγαμε όλοι για λίγη ποιότητα.

Στην πορεία του πρωταθλητισμού όμως οι αδυναμίες άρχισαν να φανερώνονται όλο και περισσότερο. Η αδυναμία του να απειλήσει την εστία (προσωπικά θυμάμαι μόνο ένα σουτ του που βρήκε στόχο και απέκρουσε ο Blazic σε ένα ματς στη Λειβαδιά) αλλά και η αδυναμία του να ανταπεξέλθει σε ένα πιο γρήγορο τέμπο παιγνιδιού έσπρωχναν την ομάδα στην αναζήτηση παικτών με τέτοια χαρακτηριστικά.

Μια βασική παράμετρος που ψάχνει η διοίκηση στις μεταγραφές έχει να κάνει με παίκτες που βάζουν την ομάδα πάνω από το εγώ τους. Και αυτό φαίνεται ότι δεν μπορεί και δεν θέλει κιόλας να το κάνει ο Βερόν. Προσωπικά στη θέση του έχοντας τη στοιχειώδη αυτογνωσία θα ήμουν ικανοποιημένος να είμαι μέλος του ΠΑΟΚ που σφύζει από υγεία αυτή τη στιγμή και οι προοπτικές του για τα επόμενα χρόνια είναι κάτι παραπάνω από ευοίωνες. Αφού γνωρίζει τις αδυναμίες του και τις έχει παραδεχτεί σε συνεντεύξεις το λογικό θα ήταν να τις αποδεχτεί και να συμβιβαστεί με έναν συμπληρωματικό ρόλο που στην τελική δεν θα εκθέτει και τον ίδιο. Και όμως δεν προτίθεται να το κάνει και αυτό έχει να κάνει σε μεγάλο βαθμό με την Αργεντίνικη νοοτροπία (την οποία θαυμάζω) η οποία διακατέχεται πάντοτε από μια αίσθηση ανωτερότητας και κινείται αρκετές φορές στα όρια μεταξύ αλαζονίας και υπέρμετρης ματαιοδοξίας και φιλαρέσκειας. Τέτοια αντίληψη δεν έχει ευτυχώς ο Filomeno, του οποίου ο συγκαταβατικός χαρακτήρας δεν τον οδηγεί σε γκρίνιες για το ότι αγωνίζεται αριστερά σε μια θέση που αποδεδειγμένα δεν μπορεί να προσφέρει. Αυτή η αγωνιστική νοοτροπία του στυλ "δε με βάζεις βασικό δεν τρέχω" δυστυχώς φανερώνει ανωριμότητα και μου θυμίζει όμορφη γυναίκα που την έχεις καλομάθει για κάποια χρόνια και όταν αλλάζουν οι συνθήκες δεν δέχεται να προσαρμοστεί και στο ελάχιστο και σου κάνει προκλητικό πόλεμο νεύρων αρνούμενη να κοιμηθεί πια μαζί σου.

Αυτό που θεωρώ δεδομένο είναι πως αν φύγει θα αντικατασταθεί άμεσα από τη διοίκηση. Προσωπική μου άποψη και από αυτά που γνωρίζω αλλά και από αυτά που βλέπω είναι πως η διοίκηση θα κινηθεί για έναν αριστερό εξτρέμ με ικανότητα να αγωνίζεται και ως δεύτερος επιθετικός εξαιτίας της ταχύτητας και της διεισδυτικότητας του σε στυλ Regeiro στα καλά του.

Το τι μένει να κερδίσουμε εμείς ως κόσμος από αυτή την υπόθεση είναι όμως εξίσου σημαντικό. Η επόμενη λεπτή εγχείριση νοοτροπίας του κόσμου αφορά το γκρέμισμα των τοτέμ και της πρωσοπολατρείας. Όσο ακόμα ο λαός διακατέχεται από μια επαρχιώτικη τάση προσωπικής αποθέωσης νέων παικτών και δεν αντιλαμβάνεται τη σημασία του συνόλου και των μονάδων που το αποτελούν, το οποίο είναι πάνω από όλα όπως λέει και το σλόγκαν, τόσο η ομάδα θα αδυνατεί να κάνει το επιπλέον βήμα που απαιτείται στις συνθήκες πρωταθλητισμού. Και η αποπομπή του Βερόν είναι ένα τέτοιο δείγμα νοοτροπίας που προσπαθεί να χαμηλώσει τους προσωπικούς παιάνες και να συντονίσει μια ορχήστρα στην οποία το κάθε όργανο έχει το ρόλο του. Και όποιος βιρτουόζος δεν μπορεί να το αντιληφθεί αυτό μπορεί να παίζει μόνος του στη βεράντα ή σε κάποια πανηγυρτζίδικα επαρχιώτικα μουσικά σχήματα που αποθεώνουν τα τσαλίμια και τα ντέφια αλλά ΟΜΑΔΕΣ με την κυριολεκτική έννοια δε θα γίνουν ποτέ.

Persi Olivares

5 σχόλια:

  1. H τελευταία παράγραφος του κειμένου σου είναι όλο το ζουμί.Συγχαρητήρια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Παιδια οπως γραφει κι ο κολκασ σε αρθρο του σημερα η απομακρυνση του Βερον διχνει ποσο επιπεδο εχει ανεβει ο ΠΑΟΚ γιατι πριν 1μιση χρονο ηταν αναντικαταστατος και τωρα για να μην κρυβομαστε αν φυγει δεν θα ειναι και καποιο μεγαλο πληγμα!!!
    Αυτα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Συμπαθής παικτης, αλλα αργός.

    ΑπάντησηΔιαγραφή